Gefrituurde pijlinktvis
4 personen
Voorgerecht
Grieks
Ingrediënten :
- 125 bloem
- zout
- peper
- 1 eetlepel olie
- 2 dl water
- 2 eieren
- 8 kleine pijlinktvisjes
- 1 citroen
- 4 eetlepels knoflooksaus
Bereidingswijze :
Boven een kom bloem en 1th. Zout zeven. Peper en olie erdoor roeren. Scheutje voor scheutje 2 dl koud water erdoor kloppen tot glad beslag. ± 1 uur laten rusten.
Eieren splitsen.( Dooiers worden niet gebruikt.) Schoongemaakte pijlinktvisjes in ringen van 1½ cm snijden. Met keukenpapier inktvisstukken droogdeppen.
Eiwit stijfkloppen. Door beslag scheppen. Vergiet bekleden met keukenpapier. In frituurpan olie verhitten tot 180 graden. Inktvisstukken met vork door beslag halen en met 8 stukjes tegelijk in
± 3 minuten goudbruin frituren. Met een schuimspaan uit olie scheppen en in vergiet laten uitdruipen. Op de zelfde manier de rest bakken.
Garneer met partje citroen, peterselie en een schaaltje knoflooksaus.
SCHOONMAKEN VAN DE INKTVIS.
Met botte kant van mes kop op werkvlak drukken (1).
Met hand staart van kop trekken.
Tentakels vlak onder ogen van kop afsnijden. Lange tentakelsafsnijden.
Kop en ingewanden weggooien (2).
Met vingers “pen”( lijkt op ijspegel) voorzichtig uit staart trekken en weggooien (3).
Onder koud stromend water buitenste roodbruine vlies van staart en vinnen trekken. Staart en tentakels van binnen en buiten goed wassen. Dan in stukken snijden van 1½ cm (4).