Baklava

6 personen

Nagerecht

Grieks

 

Ingrediënten :

 

  • 10 plakjes Easy Filo Bladerdeeg
  • 200 gr grof gehakte walnoten
  • 200 gr grof gehakte amandelnoten
  • 3 eetlepels suiker
  • ½ theelepels kaneel
  • 150 gr gesmolten boter
  • wat koud water
  • vanille ijs
  • slagroom

 

Siroop:

  • 300 gr suiker
  • 2,75 dl water
  • 2 kaneelstokjes
  • 1 citroenschil
  • 3 eetlepels heldere honing

 

Bereidingswijze :

 

Verwarm de oven op 180 c. Meng de walnoten, de amandelen, de suiker en de kaneel in een schaal. Leg het deeg naast een rechthoekige schaal van ± 20 x 30 cm. Snijd het iets groter dan de lengte van de schaal ( het deeg krimpt iets tijdens het bakken ).

Bestrijk de ovenschotel met gesmolten boter. Leg een plakje deeg op de bodem en bestrijk dit ook met boter. Herhaal dit met vier plakjes.

Verdeel de helft van het notenmengsel over het deeg en leg hier nog 3 laagjes in geboterd leeg op.Verdeel daar de rest van de vulling over. Vouw de randen om zodat de vulling bedekt is, bestrijk de overige plakjes deeg met boter en leg die op de notenvulling. Druk de randen rondom aan om het deeg af te sluiten. Snijd de baklava met een scherp mes in ruitvormige stukken, zonder de onderste laag door te snijden. Sprenkel wat koud water erop, zodat de randjes niet omhoog zullen krullen.

Bak de baklava 20 minuten en zet de temperatuur op 190 c. Bak zo nog 15 minuten totdat ze licht goudbruin is. Haal de schaal uit de oven en laat de baklava afkoelen.

Laat de suiker boven een kleine vlam in het water oplossen. Breng het aan de kook en voeg de kaneelstokjes en de citroenschil toe. Laat het 8 minuten koken. Voeg dan de honing toe en laat dit al roerend 5 minuten sudderen totdat de siroop iets bindt. Verwijder de kaneelstokjes en de citroenschil en giet de warme siroop over de baklava. Laat dit afkoelen zodat de siroop in de baklava trekt.

Snijd in stukken en serveren met een bolletje vanille ijs en slagroom.