Witte bonenstoofschotel met lamsvlees
4 personen
Hoofdgerecht vlees
Grieks
Ingrediënten:
- 500 gr gedroogde reuze witte bonen
- ½ zakje verse peterselie ( 30 gr )
- ½ theelepel cayennepeper
- 300 gram lamsvlees zonder been
- 2 uien
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- 3 eetlepels milde paprikapoeder
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 1 blikje tomatenpuree ( 70 gr )
- ½ blik tomatenblokjes ( 400 gr )
- zout
- vers gemalen peper
Bereidingswijze:
1 dag van te voren doen!
In een pan met 1 liter water bonen ca. 12 uur afgedekt laten weken.
Bonen met weekwater aan de kook brengen en met deksel schuin op pan ca. 1 uur zachtjes koken.
Intussen in kopje peterselie fijn knippen. Vlees in blokjes snijden. Uien pellen en snipperen.
Boven kom bonen afgieten, vocht bewaren.
In een braadpan olie verhitten. Vlees rondom in ca. 5 minuten bruin bakken.
Ui toevoegen en ca. 2 minuten zachtjes meebakken.
Knoflook pellen en erboven uitpersen. Cayennepeper, paprikapoeder, kaneelpoeder, tomatenpuree en tomatenblokjes met vocht toevoegen.
Al omscheppend ca. 3 minuten verwarmen. Bonen en 1½ dl van bonenkookvocht toevoegen ( rest van vocht wordt niet gebruikt).
Aan de kook brengen en met deksel schuin op pan in ca. 30 á 40 minuten zachtjes gaar stoven.
Op smaak brengen met zout en peper. Bestrooien met peterselie.
Serveren met rijst of kriharikie en Griekse salade.