Moussaka

10-12  personen

Hoofdgerecht vlees

Grieks

 

Ingrediënten :

 

  • 5 grote aubergines, gewassen en in plakjes
  • zout
  • olijfolie
  • 100 gr paneermeel
  • 150 gr feta

 

Voor de bechamelsaus

  • 100 gr boter
  • 100 gr bloem
  • 1¼ liter warme melk
  • zout en vers gemalen zwarte peper
  • mespunt nootmuskaat
  • 3 eierdooiers
  • 1 theelepel bouillonpoeder

 

Voor de vleessaus

  • 2 el olijfolie
  • 4 uien, grog gehakt
  • 1 kg half om half gehakt
  • 800 gr tomaten uit blik, fijn gesneden
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • ½ theelepel kaneel
  • snufje pimentpoeder
  • zout en vers gemalen peper
  • 4 eetlepels tomatenpuree
  • 100 ml droge rode wijn

 

Bereidingswijze :

 

Bestrooi de plakjes aubergine aan beide kanten met ruim zout. Laat het zout 30 min. Intrekken en spoel de plakken dan af onder de koude kraan.

Leg de aubergineplakken in een koekenpan, bestrijk ze rijkelijk met olijfolie en bak ze 5 tot 10 min. Keer de aubergine en bak ook de andere kant goudbruin. Wellicht is het nodig de aubergine in gedeelten te bakken.

Vet een ovenschaal in met olijfolie en bestrooi hem met paneermeel.

 

Smelt voor de bechamelsaus boter in een grote pan en roer de bloem erdoor tot een papje ontstaat. Laat het papje 30 sec. doorkoken en neem de pan van het vuur. Schenk onder voortdurend roeren de melk erbij. Zet de pan terug op het vuur, breng de saus langzaam aan de kook en wacht tot de saus dik wordt; blijf steeds roeren. Haal de pan van het vuur en voeg naar smaak zout, vers gemalen peper, bouillonpoeder en nootmuskaat toe. Laat de saus iets afkoelen en roer voorzichtig de eierdooier erdoor. Dek de saus af zodat er geen velletjes ontstaan.

 

Verhit voor de vlees saus de olijfolie in een grote koekenpan en fruit de uitjes. Voeg het gehakt toe en bak dit 10 min. Rul. Voeg de tomaten, knoflook en kruiden toe en breng het vlees op smaak met zout en vers gemalen peper. Roer tot slot de tomatenpuree en rode wijn erdoor.

Zet het vuur lager en laat de vleessaus 45 min. sudderen. Voeg eventueel wat water toe. Kook de saus de laatste 15 min. onafgedekt zodat hij kan indikken. Haal de pan van het vuur en laat de vleessaus afkoelen.

 

Verwarm de oven op 180 graden. Leg een laag aubergines onderin de schaal en schep de vleessaus erop. Maak om en om lagen van aubergine en vleessaus in de schaal en eindig met een laag aubergines. Verdeel de bechamelsaus over de moussaka en de feta die in blokjes is gesneden. Bak de schotel ca. 1 uur tot de moussaka aan de bovenkant mooi goudbuin is.

Serveer dit gerecht warm.